2019. november 10., vasárnap

Bielefeld I. rész


Egy héttel a stockholmi tréning után máris következett az újabb kaland, ugyanis az international class Németországba utazott és minket is meghívtak, ha már úgyis járunk az óráikra is. Az úti cél Bielefeld volt, az egyik ottani iskolával kezd ugyanis kialakulni valamiféle testvériskolai viszony.


Korábban soha nem hallottam erről a városról, úgyhogy az első dolgom természetesen az volt, hogy utánanéztem mit lehet róla tudni. Mint kiderült, a város arról híres, hogy van róla egy összeesküvés-elmélet, miszerint ez a város nem is létezik. És még pályázatot is írtak ki, 1 millió eurót nyerhetett az, aki bebizonyítja, hogy az elmélet igaz. Nekem már ennyi elég volt, hogy izgatottan várjam az utazást! Természetesen az összeesküvés-elméletet a házigazdáink is megemlítették és együtt jó röhögtünk rajta.

Tavasszal tehát a német diákok jöttek Mullsjöbe, most pedig viszonoztuk a látogatást és mi töltöttünk 4 napot náluk. Az utazással viszont elment még kettő, szóval összesen 6 napig voltunk távol. A 12 órás buszozás elég megterhelő volt, de annyira azért nem, hogy kihagyjuk a szombat esti bulit, úgyhogy miután lepakoltunk kezdtünk is készülődni. A nagy kérdés az volt, hogy hogyan jutunk be a városba, ugyanis az iskola elég távol volt a központtól, buszjegyet meg csak készpénzzel tudtunk volna venni, de az meg egyikünknél sem volt, úgyhogy az eredeti terv az volt, hogy gyalog megyünk. A sors azonban megszánt minket és pont akkor jött egy busz amikor kiléptünk az iskola kapuján, mi pedig úgy döntöttünk szerencsét próbálunk és megmondjuk, hogy nem tudunk jegyet venni. Sikerrel jártunk és a sofőr felengedett minket, úgyhogy most már tényleg nem állt semmilyen akadály az utunkban.

A városközpontban találkoztunk a német diákokkal aztán végül a Stereo nevű helyen kötöttünk ki. Jól éreztük magunkat, de nekem a zene annyira nem jött be, pedig három terem is volt. Amit furcsának találtam az az, hogy a buli végén kellett fizetni mindent, az elején simán beengednek, kapsz egy kártyát és azon jelölik, hogy mit fogyasztottál, hány dolgod volt a ruhatárban és a belépőt is a végén fizeted ki ezekkel együtt. Érdekes megoldás, de így legalább a beengedés és a kiszolgálás elég gyorsan megy.

A vasárnapi program az egész napos túrázás volt, cirka 3 óra alvás után azt kell, hogy mondjam, nagyon a topon voltunk. Először Detmoldba autóztunk, kb. egy órára Bielefeldtől, és nyitásra ott is voltunk az Adlerwarte Berlebeckben, ami egy madárles és madárpark, ahol különféle ragadozómadarakat figyelhetünk meg és még egy különleges show részesei is lehetünk. Mivel imádom a madarakat ezért számomra ez a hely maga volt a mennyország, elképesztő volt ezeket a hatalmas és csodálatos állatokat ilyen közelről látni, na meg azt, hogy mennyire jól be vannak idomítva.


A következő úticélunk a Hermann-emlékmű (Hermannsdenkmal) volt, amely Németország egyik legnépszerűbb látványossága, de szerintem nem sokan hallottunk róla korábban, ugyanis szinte mindenki csodálkozott, hogy mit keres egy „Hermészt ábrázoló szobor” Németország kellős közepén. Az idegenvezetőnk nagyon sok érdekes információval szolgált és az is kiderült, hogy a szobor nem Hermészt ábrázolja, hanem Arminiust, aki germán törzseket egyesítve három római légiót győzött le, ezzel pedig a német összefogás szimbólumává vált. Egy ehhez hasonló emlékmű Minnesotában is van, egy főként németek által lakott városban.


Lehetőségünk volt felmászni a talapzatra, illetve bemenni a szobor belsejébe is. Én az utóbbit kihagytam, ugyanis már a talapzat is elég magas volt nekem és nagyon szűk, szóval kissé felerősödött a tériszonyom, úgyhogy néhány perc után inkább visszatértem a földre.

Az egész napos túra alaposan lefárasztott mindenkit, de este azért még bementünk a városba, hogy megigyunk egy limonádét az egyik német lánnyal (én ittam egy nagyon finom smoothie-t is), de nem bírtuk túl sokáig.

Hétfő reggel megvolt a hivatalos üdvözlés és kaptunk egy kis körbevezetést is a suliban, nekem nagyon tetszett, viszonylag új épület és nagyon jól felszerelt. Néhány információt az iskola működéséről is megtudtunk és én kezdetben azt hittem, hogy ez a német iskola sok mindenben hasonlít a mi folkhögskolánkhoz, de aztán rájöttem, hogy bár van átfedés, azért a német suli mégis csak szigorúbban veszi a szabályokat és nem annyira szabadelvűek, mint itt, Svédországban. Ezután rögtön be is dobtak minket a mélyvízbe a németórával. Nyilván nem volt annyira vészes, csak pár alapvető kifejezésre volt idő, de nekem már az is nehézséget okozott, mivel soha semmi közöm nem volt a némethez és a kiejtés nagyon távol áll tőlem. De nem mondom, hogy ez a nyelvóra meghozta volna hozzá a kedvem.

A német után jöhetett egy jó kis angolóra is, a Brexit volt a téma és arról kellett a németekkel együtt társalognunk meg „vitatkoznunk”. Ezután pedig a művészet órát látogattuk meg, de épp nagy munkában voltak a diákok, úgyhogy nem zavartunk sokáig, de a látottak és elmondottak alapján tök érdekes dolgokkal foglalkoznak.

Délután Bethelbe látogattunk, Bielefeld egyik városrészébe, ami arról híres, hogy ez egy kvázi egészségügyi központ és nagyon sok beteg, pszichés problémákkal rendelkező, illetve fogyatékkal élő személy tartózkodik és lakik ott. A világ minden tájáról jönnek ide betegek, ugyanis nagyon sok területen itt tudják a legjobb segítséget nyújtani. Nagyon inspiráló volt hallani a hely történetét, hogy milyen szerepet játszik az egyház, és hogy ez az egész az összefogásnak köszönhető, ugyanis főként adományokból tartják fent magukat. Fun fact, hogy a robottechnológiára is nagyon sokat áldoznak és mindenféle robotokkal kapcsolatos kutatást is finanszíroznak.

Néhány szabad óra után az estét közös főzőcskézéssel töltöttük és a vacsora tök jól sikerült, szerencsére volt, aki kezébe vegye az irányítást.

Folytatás hamarosan…

Puss och kram,
Aurél

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Mullsjö A-tól Z-ig
Maira Gall